Βιοαιθανόλη Σημαντικές Συμβουλές

H βιοαιθανόλη είναι ευρέως παραγόμενο βιοκαύσιμο με περισσότερα από 18,3 εκατομμύρια τόνους παγκόσμια παραγωγή το 2003 (κυρίως  σε δύο χώρες Βραζιλία και ΗΠΑ). Τα αντίστοιχα δεδομένα της ΕΕ25 είναι πολύ μικρότερα. Το 2005, η παραγωγή βιοαιθανόλης ανήλθε σε 721 χιλιάδες τόνους,  70,5% αύξηση από το 2004 που οφείλεται κυρίως στον διπλασιασμό της παραγωγής βιοαιθανόλης από αλκοόλη για κρασί. Η Γερμανία εξαπλασίασε την παραγωγή της, η Ισπανία την αύξησε ενώ καινούργιες χώρες (Ουγγαρία, Λιθουανία και Τσεχία) ξεκίνησαν την παραγωγή.

Σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαιθανόλης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σακχαρούχα, κυτταρινούχα κι αμυλούχα φυτά (σιτάρι, καλαμπόκι, σόργο, τεύτλα, κ.ά). Ο κύριος τρόπος παραγωγής της είναι η ζύμωση των αμυλούχων – σακχαρούχων συστατικών για την παραγωγή αιθανόλης κι ο διαχωρισμός της από τα λοιπά συστατικά με απόσταξη.

Στην Ελλάδα οι ενεργειακές καλλιέργειες από τις οποίες μπορεί να παραχθεί βιοαιθανόλη είναι οι παραδοσιακές: σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτος, ζαχαρότευτλα κι η «νέα» καλλιέργεια του γλυκού σόργου. Ενδιαφέρον για την παραγωγή βιοαιθανόλης στον ελλαδικό χώρο έχει εκφράσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Τα οφέλη διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, στα περιβαλλοντικά και στα κοινωνικο-οικονομικά.

Όσον αφορά στα περιβαλλοντικά, τα οφέλη είναι:

 • Η θετική συνεισφορά σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 • Η θετική συνεισφορά σχετικά με την όξινη βροχή.
 • Η προστασία έναντι της διάβρωσης του εδάφους.
 • Η διαχείριση νερού.
 • Οι χαμηλές εισροές σε λιπάσματα.
 • Η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και η εκμετάλλευση εδαφών χαμηλής γονιμότητας.

Ενώ στα κοινωνικό-οικονομικά οφέλη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

 • Η προσφορά εναλλακτικών καλλιεργητικών λύσεων.
 • Η ενδυνάμωση του γεωργικού χώρου.
 • Η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.
 • Η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και αναζωογόνηση των λιγότερο ανεπτυγμένων γεωργικών οικονομιών.
 • Η εξασφάλιση αειφόρου περιφερειακής ανάπτυξης και η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο.

Συμπαραγωγή: η ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από την ίδια ποσότητα καυσίμου (η παραγωγή ηλεκτρισμού έχει μέγιστη απόδοση 45%, η συμπαραγωγή φτάνει τα 90% με τη διαφορά να οφείλεται στη χρήση της απορριπτόμενης θερμότητας).

Της Ιωάννας Παπαμιχαήλ*

*Η κ. Ιωάννα Παπαμιχαήλ είναι χημικός μηχανικός, Τμήμα Βιομάζας, ΚΑΠΕ

 

Ένα τζάκι βιοαιθανόλης δεν απαιτεί καμινάδα και δεν έχει καπνό. Υπάρχουν τζάκια βιοαιθανόλης με μικρή απόδοση και πιο διακοσμητική λειτουργία, υπάρχουν όμως και εστίες ικανές να θερμάνουν άνετα χώρους μέχρι και 60τ.μ έκαστος. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δεν παύει να είναι μια ανοιχτή εστία και επομένως ορισμένα μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να λαμβάνονται.

Βασικό στοιχείο για να μείνετε ευχαριστημένοι απο την χρήση μιας εστίας βιοαιθανόλης είναι η ποιότητα της καύσιμης ύλης, δηλαδή της βιοαιθανόλης. Προτιμήστε προιόντα απο εταιρίες με πιστοποιήσεις, όπως της HÖFER CHEMIE GMBH που εκπροσωπούμε και θεωρείται η καλύτερη της Ευρώπης και πάντα να ελέγχετε αν παραδίδονται σε εσας σφραγισμένα.

Βιοαιθανόλη της HOFER CHEMIE GMBH

Η βιοαιθανόλη της HOFER CHEMIE GMBH παράγεται στην Γαλλία, συσκευάζεται στην Γερμανία και εισάγεται στην χώρα μας απο την εταιρία μας. Είναι άριστης ποιότητας βιοαιθανόλη σε υγρή μορφή, άοσμη και με τα απαραίτητα πιστοποιητικά ποιότητας TUV που την καθιστούν την καλύτερη ποιοτικά στην Ευρώπη.

Όσον αφορά την περιεκτικότητα της σε αλκοόλ την καθαρότητα της δηλαδή διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες:

 • Στην βιοαιθανόλη με καθαρότητα 100%, η οπόια δεν περιέχει καθόλου ποσότητα νερού, έχει ελάχιστα πιο έντονη φλόγα και είναι τελείως άοσμη. Προκύπτει από την βιοαιθανόλη καθαρότητας 96,6% με μια επιπλέον διαδικασία ώστε να αφαιρεθεί ποσότητα νερού. Διαθέσιμη σε δοχεία 1 λίτρου,5 λίτρων και 10 λίτρων.
 • Στην βιοαιθανόλη 96,6% πού είναι εξίσου πολύ καλής ποιότητας με μικρή περιεκτικότητα σε νερό. Διαθέσιμη σε δοχεια του 1λτ, των 5λτ και των 10λτ.

Η βιοαιθανόλη είναι υψηλής ποιότητας και αποτελεί μια ιδιαίτερα καθαρή μορφή αιθανόλης που λαμβάνεται από βιομάζα. Επειδή είναι απαλλαγμένη από επιβλαβείς ουσίες, παρέχει μια υγιή εναλλακτική λύση θέρμανσης. Η εταιρεία HöferChemie ® την οποία και αντιπροσωπεύουμε έχει υποβληθεί σε αυστηρούς ελέγχους ποιότητας και ασφάλειας TÜVSüd. Ως εκ τούτου, πληρεί όλα τα κριτήρια καθαρότητας και ασφάλειας που απαιτούνται για σωστή χρήση και καύση της βιοαιθανόλης.

Και τώρα για τις συμβουλές μας …

Ασφάλεια & Πρότυπο: Η πιο σημαντική απόφαση που μπορείτε να κάνετε κατά την αγορά ενός τζακιού βιοαιθανόλης. Προστατέψτε τον εαυτό σας από δυσάρεστες εκπλήξεις. Σύμφωνα με το πρότυπο ασφαλείας DIN 4734-1 (το οποίο αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2011) τα τζάκια που πληρούν αυτό το πρότυπο προσφέρουν μια επαρκή προστασία για τον καταναλωτή διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ορθή λειτουργία.

Είδος της δεξαμενής καυσίμου. Η δεξαμενή καυσίμων του τζακιού βιοαιθανόλης σας οφείλει να είναι από διπλά τοιχώματα χάλυβα να έχει εσωτερική σχάρα ασφαλείας ή πυράντοχη πέτρα στο εσωτερικό τους.

Απόσταση από ευαίσθητα στη θερμότητα και εύφλεκτα αντικείμενα: Ένα τζάκι βιοαιθανόλης θα πρέπει πάντα να εγκατασταθεί με μια ελάχιστη απόσταση μισού μέτρου σε θερμοευαίσθητα έπιπλα ή υφάσματα.

Χρήση αναπτήρα: για να ανάψει η βιοαιθανόλη κρατήστε μια ασφαλή απόσταση και να χρησιμοποιήσετε έναν αναπτήρα με μακρύ λαιμό ή κατάλληλη τσιμπίδα.

Μην ξαναγεμίζετε όταν το τζάκι λειτουργεί: Μην ξαναγεμίζετε με καύσιμο, όσο η φωτιά καίει ακόμα ή είναι ακόμα ζεστό. Ο αναμενόμενος χρόνος ψύξης είναι από 10-20 λεπτά ανάλογα με το δοχείο καύσης.  Στο προϊόν θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τον απαιτούμενο χρόνο ψύξης.

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής αερισμός: Αν και η καύση της βιοαιθανολης παράγει πολύ χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (= 3 κεριά περίπου) εντούτοις καλό θα είναι στο δωμάτιο να εισέρχεται φρέσκος αέρας και να ανακυκλώνεται επαρκώς.

Απορροφήστε το χυμένο υγρό με στεγνά πανιά: Εάν το υγρό κατά το ξαναγέμισμα χυθεί έξω από το τζάκι, σκουπίστε το με ένα στεγνό πανί.

Σπρέι Πυρόσβεσης: Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια κάλο θα είναι να υπάρχει ένα σπρέι χειρός για πυρόσβεση κοντά στο τζάκι σας.

Αναμμένο τζάκι πάντα με επίβλεψη: Τα παιδιά και τα κατοικίδια δεν πρέπει να αφήνονται κοντά σε ένα αναμμένο τζάκι. Βεβαιωθείτε ότι η φλόγα σβήνει εντελώς πριν φύγετε από το διαμέρισμά σας ή το σπίτι σας.

Ασφαλής αποθήκευση καυσίμου: Η βιοαιθανολη θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά και σε σκιερό-δροσερό μέρος.